Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan cami 1757 yılında köklü bir onarım geçirmiştir. Yangın ve depremlerden büyük ölçüde zarar gören yapı, 20. yüzyılın başlarında yeniden yapılmak üzere tamamen yıkılmıştır. Yıkılan caminin harabesinde, yapıya ait devşirme ve orijinal mimarî unsurların yanısıra, 1757 tamirinden kalan bazı parçalar bulunmuş, bu parçaların bir kısmı caminin yeniden ihya edilmesi sırasında yapının uygun yerlerinde tekrar değerlendirilmiştir.

Ayvansarâyî’nin bildirdiklerine göre Şeyh Vefa Cami’nin ilk yapılışına tarih düşürülmüştür. Buna göre Şeyh Vefa Camii’nin H.881 / M.1476 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Caminin H. 1171 / M.1757 tarihinde tamir gördüğü, kapısındaki tamir kitabesinden öğrenilmektedir.

Şair Derûnî’nin tarih kıtası şöyledir:

Bu dergâh-ı muallâ Şeyh Vefa-i kutb-i azamdır
Ziyâret idene i‘tâ ider rütbe-i ulyâ
Derûnî âşık-ı sâdık dedi tâmîrine târîh
İbâdetgâh-ı uşşâka yapıldı câmi‘i zîbâ (H.1171 / M.1757)

H.1171 / M.1757 tarihi, Sultan III. Osman’ın saltanatının son, Sultan III. Mustafa’nın ilk yılına tekabül etmektedir.

Kaynak: Şeyh Vefa Külliyesi – Aziz Doğanay