Sırakayalar olarak adlandırılan bölge, Mudanya ile Gemlik arasında yer almaktadır. Güney tarafından yüksek tepelerle çevrili olan bu mevki, güney yönlü rüzgârlardan doğal olarak korunaklıdır. Adını denize doğru sıralanmış olan kayalardan almaktadır. Karadan çok az bir kısmı görülebilen kayalar suyun altında 85 metre kadar uzanmaktadır. Şekilsiz, yontulmamış, büyük taşlardan yapılmış dalgakıran yaklaşık 20 metre mesafeden sonra yay çizerek doğu tarafa doğru yönelmektedir. Sualtında dalgakıranı takip ettiğimizde, 130 metre doğusunda karadan da gözlenebilen taşlar ile bağlantılı olduğu anlaşılmıştır. Doğusundaki ikinci dalgakıran kıyıdan itibaren 87 metre düz bir hat halinde uzanmaktadır. Her iki dalgakıran da aynı yapım tekniğinde yapılmışlardır.

Keşfedilen dalgakıranın kıyı şeridinde ne yazık ki yol yapım çalışması nedeni ile yoğun tahribat söz konusudur. Dalgakıranın arkasındaki yamaç tamamen yok edilmiştir. Fakat dalgakıranın kıyı şeridinde birkaç parça mermer mimari buluntu dikkat çekmektedir. En yakın arkeolojik kalıntılar ile güneydoğusunda bulunan Gündoğdu Mahallesi yakınlarındaki, Çiftekayalar Kalesi ve doğusunda bulunan Kurşunlu Mahallesinde karşılaşılmıştır. Her iki kalıntılar da yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır. Kurşunlu Mahallesi’nde bulunan Elegmoi yerleşiminin ismi ilk kez MS 9. yüzyıl ile birlikte literatürde görülmektedir. Fakat buradaki sütun başları, lahitler gibi arkeolojik buluntular Helenistik Döneme kadar geriye giden bir tarihin izlerini taşımaktadır. Cyril Mango, Elegmoi’nin yakınında Peladarion olarak anılan yerleşimin bir akropol olduğundan bahsetmektedir. Peladarion antik kentinin akropolisinin Gündoğdu yakınlarındaki Çiftekayalar mevkisi olduğu düşünülürse, tespit ettiğimiz mermer mimari parçalar ve dalgakıran yapısının Peladarion ile bir ilişkisi olduğunu savlamak yanlış olmayacaktır.

Bursa’nın Antik Deniz Limanları, Serkan Gündüz