Gök Medrese‘nin hemen karşısında bulunan türbe 1278 yılında Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay tarafından yaptırılmıştır.

torumtay türbesi
KonumGökmedrese, İstiklal Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
ŞehirAmasya
Temel atma1278

Torumtay Türbesi Amasya merkezde bulunan bir türbedir[1]

1267 yılındaki Amasya valisi Seyfeddin Torumtay tarafında inşa edilen Gökmedrese camii mezar ve medrese odası olarak kapalı bir külliye şeklinde oluşuyor. Gökmedrese adını sekizgen biçimdeki türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan aldığı kabul görülüyor. Sadece kesme taştan yapılmış mimarisi,süslemeleri ve olgun oranları bakımından Anadolu da ki eyvan biçimli portalı olarak kabul edilen sayılı camilerden bir tanesidir. Türbe tuğladan yapılmış ve tek renkli olan koyu yeşil çinilerden oluşturulan zikzak motifli yapıdır.[2] Selçuklu dönemindeki türbelerden farklı olarak süslemeler bu türbede daha çok yapının üst kısımlarında bulunur, diğer türbelerde genelde pencere ve kapı etraflarında bulunuyor. Moloz taşının da kullanıldığı iç taraf duvar örgüsünün ve tuğlanın kullanıldığı tonoz, sıva katının altına gizlenmiştir.[3] Torumtay türbesi Amasya valisi Seyfettin Torumtayın ölümünden sonra 1278 de yapılan türbedir . Türbe içinde Seyfetddin Torumtayın yanı sıra çocuklarının ve torunlarının mezarları da bulunuyor. tamamı ile kesme taştan yapılmış olan bu türbenin güney cephesinin iki üst köşelerinde yüksek kabartma motiflerin,[4] Selçuklu taş işçiliğinin özgün bir örneği olduğu biliniyor. Alt katta cenazeliklerin bulunduğu mekandaki sandukalarda Torumtaya ait olan ve üzerine celi hatla yazılan Kuran-ı kerim ayetleri bulunuyor

1. ^ İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
  2. ^ "Amasya Torumtay Türbesi Kültür Portalı". 31 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2022.
  3. ^ "Amasya Torumtay Türbesi ktb.gov.tr". 31 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2022.
  4. ^ "torumtay türbesi". Facebook. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023.