1484 ve 1506 yıllarında inşa edilen büyük altı kubbeli Turahanoğlu Ömer Bey Bedesteni’nin sadece gövde kısmı ayaktadır

Bedestenin dış görünümü (2016)

Bedesten (Yunancaμπεζεστένι, romanizebezesteni), Yunanistan'ın Larisa şehrinde bulunan bir Osmanlı kapalıçarşısıdır (bedesten).

Bedesten, 15. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olup kentin antik akropolü olan Frurio Tepesi'nin zirvesinde yer almaktadır.[1] Varlığına ilişkin en eski yazılı belge, Gazi Ömer Bey'in vakıfları arasında yer aldığı 1506 yılına ait bir defterde yer almaktadır.[2][3]

Bedesten, güney, doğu ve batı cepheleri anıtsal sivri kemerlerle süslenmiş ortogonal bir yapıdır.[1] Boyutları 27×18 metredir.[3] Giriş kuzey taraftaki alçak bir kapıdan geçiyordu ve muhtemelen hazine olarak kullanılan küçük bir odaya açılıyordu. Bu odanın tepesinde iki büyük sütun tarafından desteklenen kurşun kaplı altı kubbe bulunuyordu.[1] Merkezi avlunun etrafındaki tonozlu odalarda çoğunlukla kumaş ve değerli eşya satan on dokuz dükkan bulunmaktaydı.[1] Bedesten, 1799 yılındaki yangında yok olana kadar, yanındaki açık hava pazarı ve çarşıyla birlikte şehrin ticari kalbi olarak hizmet vermiştir.[1][2] 17. yüzyıl seyyahı Evliya Çelebi, yapıyı "gerçek bir kale" olarak tanımlayarak, bir kaleye benzeterek bahsetmektedir.[2] Nitekim, Frurio ("kale") tepesi adını bedestenden almıştır.[4]

19. yüzyılda baruthane olarak kullanılmıştır.[1] Günümüzde yalnızca dış duvarları ayaktadır ve yalnızca güney girişi açıktır.[2] Larissa Diyakronik Müzesi'nin 2015 yılında açılmasından önce, yerel Bizans antika koleksiyonunu barındırmak için kullanılıyordu.[2]

1. ^ a b c d e f "Το Μπεζεστένι της Λάρισας" (Yunanca). Larissa Ephorate of Antiquities. 12 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2023.
  2. ^ a b c d e "Μπεζεστένι". Municipality of Larissa Cultural Portal (Yunanca). Municipality of Larissa. 17 Kasım 2008. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2023.
  3. ^ a b Eyice, Semavi (1992). "Bedesten" (PDF). İslâm Ansiklopedisi, Vol. 5 (Balaban - Beşir Ağa). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. ss. 302–311. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2023. , at p. 311
  4. ^ Sdrolia, Stavroula; Gialouri, Anna. "Αρχαιολογικός χώρος Φρουρίου Λάρισας" (Yunanca). Kültür Bakanlığı. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2023.