Osmangazi Mahallesi’nde bulunan caminin yapıldığı tarih ve yaptıranı kesin olarak bilinmemekle birlikte II. Murat dönemine ait olduğu kaynaklarda belirtilmektedir. Kapının üzerindeki kitabesinde belirtildiği gibi Temmuz 1440 yılında Yaniç Oğlu Hacı Hayrüddin Oğlu Mahmut Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Kapı üzerindeki kitabesi dört satırdan oluşmaktadır. Kareye yakın dikdörtgen zemin üzerine kesme kefeki taş ve tuğla ile işlenmiştir. 20. yüzyılın ortalarına kadar yıkık ve harap durumda iken mahalle halkı tarafından onarılarak ibadete açılmıştır. Orijinal şeklini büyük ölçüde kaybetmiştir. Yapıldığı dönemden kalan minare kaidesi günümüze kadar gelmiştir. Minberi ahşap olmasına rağmen, mihrabı alçı dökümdür. Bunlar günümüz yapısıdır. Zemin ve tavanı ahşaptır. Üzeri kiremitle örtülmüştür. Caminin iç alanı 11,50 x 7,60 metredir. Caminin en önemli özelliği son cemaat yerinden 3,45 metre genişliğindeki açık bir kemerle asıl ibadet alanına geçilmesidir. Caminin minaresi cami dışında ve kapının karşısındadır. İlginç bir minare olup, alt kısmı çeşmedir. Çeşmenin üzerinden beş basamakla kuleye benzeyen minareye çıkılır. Camini avlusunda camiyi yaptıran Veled-i Yaniç’in mezarı bulunmaktadır.

Veledi Yaniç (Yaniçoğlu) Camii
Cami kubbesi
KonumOsmangazi, Bursa, Türkiye
DurumKullanımda
Mimar(lar)Bilinmiyor
Mimari türErken Osmanlı
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
TamamlanmaTemmuz 1440
Kubbe sayısı1
Minare sayısı1 - ?
MalzemelerMoloz, taş ve tuğla

Veled-i Yaniç Camii ya da Yaniçoğlu Camii, Bursa'nın Osmangazi ilçesi, hisar semtinde bulunan erken dönem Osmanlı camisidir. Kapısı üzerindeki yazıtına göre 844 Hicri Safer ayında (Temmuz 1440) Yaniçoğlu Hacı Hayrûddin oğlu Mahmud Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen caminin kitabe ve vakfiyesi mevcuttur. Plan şeması ve özellikle son cemaat yerinin kullanılışı nedeniyle özel bir düzenlemeye sahiptir.