Yarımburgaz Mağarası Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. 2001 yılında mağara 1. Derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı olarak kabul edilmiştir. Avrupa’da bulunan ilk insan izleri olması sebebiyle büyük önem teşkil etmektedir, buluntuların 600.000 yıl öncesine ait olduğu düşünülmektedir. Mağarada 12-15 kişilik gruplar halinde Homo Erektus insansı türünün yaşadığı, Bizans döneminde ise dinsel amaçla kullanıldığı belirlenmiştir.

Yarımburgaz Mağarası
KonumuYarımburgaz, Altınşehir, Başakşehir, Istanbul
Uzunluğu500 m (alt mağara), 52 m (üst mağara)
Rakım11,5 m (alt mağara), 18,5 (üst mağara)
JeolojiKireçtaşı
Girişleri2

Yarımburgaz Mağarası, 400.000 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan ve 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı statüsüne alınan bir mağaradır.[1] Mağara Afrika'dan dünyaya yayılan Homo erectus'un Avrupa'ya geçiş rotasındaki yerleşimlerinden biridir.

1. ^ Yarımburgaz Mağaraları 5 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Başakşehir Belediyesi, erişim 8 Mart 2013