Panayia Rum Ortodoks Kilisesi
KonumYeniköy
İnançRum Ortodoks
YöneticiLaki Vingas
Tamamlanma1837

Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Sarıyer ilçesinin Yeniköy semtinde yer alan, 1837 yılında inşa edilmiş bir Rum Ortodoks Kilisesi. Kilise, dönemin Osmanlı hükümdarı II. Mahmud’un şahsi doktoru İstefanaki Karatodori’nin talebi üzerine Sultan’ın verdiği ferman ile inşa edilmiştir. Kilisenin tarihi ismi Kumariotisa Meryem Ana Vefatı Kilisesi olup, isminde geçen kumariotisa sözcüğünün ya Komaron bölgesinden, ya da bölgede yetişen kumaria (kocayemiş) bitkisinden geldiği tahmin edilmektedir.[1]

Kilisesi’nin batısında vakfın hayırseveri doktor İstefanaki Karatodori’nin, eşi Lukia Mavrokordato’nun, kızı Sofia Delta ve oğlu Aleksandro Karatodori Paşa’nın mezarları yer almaktadır.[1]

1. ^ a b Kotam, Aleksia (12 Mayıs 2017). "Yeniköy Panayia Kilisesi 180 yaşında". agos.com.tr. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.