Bursa, Karacabey ilçesi, Yolağzı köyünün hemen kuzeyinde yer alır. Uluabat ve Manyas Gölü arasında kalan ova üzerinde yer alan bir yükselti silsilesinin kuzeybatı ucunda yer alır. Bugün ova seviyesinden birkaç m. yükseklikteki tepenin hemen batısından bir dere geçmektedir. Höyüğün güneyindeki parsel bugün köy mezarlığı olarak kullanılmakta olup, kuzeyindeki parseller ise tarım arazisi olarak değerlendirilmektedir. Daha önce herhangi bir arkeolojik çalışma kapsamında değerlendirilmemiş olan Yolağzı Höyük Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 25.06.1998 tarih ve 6513 sayılı karar ile 1. Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edilmiştir.

Arazi çalışmalarında Yolağzı Höyük yüzeyinde görülen seramikler arasında Hellenistik ve Roma dönemlerinin yanı sıra, prehistorik çanak çömlek parçalarına da rastlanmıştır. Bunlar dışında tez ile incelenen dönemlerden ise bikrom ve polykrom Lydia seramikleri, bir İonia kyliksi ağız parçası, bir gri renkli krater ağız parçası ve siyah firnisli ve bordo ek boyalı Attika seramikleri gövde parçaları tespit edilmiştir. Yüzey seramikler ve yakın zamanda bulunan Attik mezar steli ışığında yerleşmenin MÖ 7 – 4. yüzyıllar arasında yerleşim görmüş olduğu ortaya konmuştur.

Propontis’in Güneydoğusunda MÖ 1. Binyıl Yerleşmeleri ve Mezar Tipleri, Hüseyin Erpehlivan