Körfez Caddesi üzerinde bulunan, neo klasik üslup ile geleneksel Türk yapı tarzının bağdaştırıldığı yalının 17. Yy. sonu veya 18. Yy.’a ait olduğu kabul edilmekle beraber bugünkü şeklini büyük ölçüde 19. Yy.’da almıştır.

1848 yılında Zarif Mustafa Paşa tarafından satın alınan, hamamı ve oda tezyinatları ile dikkat çeken ve uzun süre ailede, özellikle adıyla da anılan Esat Bey’de kalan, 2001 yılında Sabancı Ailesine geçen yalı, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında koruma no 85 ile tescil edilmiştir.1

Sahilhaneye ait yapılar, Selamlık, Harem ve Mehtabiye Köşkü’nden oluşmakta birlikte Anıtlar Kurulu tarafından ayrı ayrı tescil edilmiş olup, Zarif Mustafa Paşa Yalısı adı selamlık bölümü için kullanılmaktadır. Boğaziçi Yalıları’nın birçoğunun makus talihi olan gemi çarpması hadisesi, 1990 yılında bu yalının da başına gelmiş ve büyük hasar almıştır.

—–

1 Orhan Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri, c.1, İBB Kültür A.Ş, 2006.