Nagidos, Dağlık Kilikya kıyısında, Mersin’in Bozyazı ilçesi Paşabeleni mevkiinde bir İlk Çağ kentidir. Anamur’un 14 km doğusunda, Mersin’in 208 km batısında yer alır. Koordinatları: 36° 5′ 58 “Kuzey, 32° 58′ 39” Doğu.
Adının kaynağı hakkında da şu bilgiler verilmektedir:
“Nagidos adının aslının Helen ağzına uydurulup Nagida / Nakhita olması gerekir. Hitit belgelerinde bir Nakhita Kenti’nden sözedilir.” [Prof. Dr. H. Ertem]
“Adını kutsal ananın oğlu Kinda ülkesi anlamındaki Luwice ‘Na-Kinda’dan alır. Hititçe ‘Nahita’ olarak kullanıldı.” [B. Umar, TTA s. 59]

Antik kaynaklarda Nagidos’un Samoslular tarafından bir koloni kenti olarak kurulduğu belirtilir. Nagidos’un MÖ VII. Yüzyılda bir Samos kolonisi ve ticarete açılmış bir liman kenti olduğu bilinmektedir. Bölge MÖ V. Yüzyılda Perslerin egemenliğine girer ve satraplıkla yönetilir. O dönemde kent sikke de basmıştır.
MÖ IV. Yüzyılın başlarında Büyük İskender Persleri yenerek Nagidos ve çevresini ele geçirir. İskender’in ölümünden sonra Ptolemaislar ve ardından da Romalılar bölgeye egemen olurlar. Romalılar zamanında kent imar edilmiş, ancak bölgedeki diğer yerleşimler gibi Nagidos da korsanların saldırılarından çok zarar görmüştür. Yerleşim MÖ II. Yüzyıldan sonra terk edilmiştir.

Kaynak: www.yumuktepe.com

Paşabeleni
Nagidos
Nagidos yazıtı
Türkiye üzerinde Paşabeleni
Paşabeleni
Paşabeleni
Türkiye'deki konumu
KonumBozyazı, Mersin
BölgeAkdeniz Bölgesi
Koordinatlar36°05′58″K 32°58′41″D / 36.09944°K 32.97806°D / 36.09944; 32.97806
Tarihçe
Kültür(ler)Helenistik
Sit ayrıntıları
MülkiyetKültür ve Turizm Bakanlığı

Paşabeleni (Nagidos) Mersin ili Bozyazı ilçesinde bir sit alanıdır.