Boşievik İhtilali öncesinde okul binası
Azerbaycan Milli İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü binası

İmparatoriçe Aleksandra Rus-Müslüman Kız Mektebi (RusçaАлександрийское императорское женское русско-мусульманское училище; Azerice: Aleksandra imperator rus-müsəlman qız məktəbi), Bakü’de Müslüman kızların eğitim görmesi için Hacı Zeynel Abidin Tağıyev tarafından kurulan ve 1901-1918 yılları arasında hizmet vermiş olan yatılı okuldur. Bakü Müslüman Kız Mektebi ve Tağıyev’in Kız Mektebi olarak da bilinir.

Rus İmparatorluğu’nda açılmış ilk Müslüman kız okuludur.[1] Okulda Kafkasya’nın her tarafından yedi yaşından itibaren alınan öğrenciler dört yıl eğitim görmekteydi. Okulun eğitim süresi önce beş yıla, sonra altı yıla çıkmış ve ardından lise haline dönüşmüştür. Eğitim müfredatında; Azerbaycan Türkçesi ve Rusça, edebiyat, matematik, fizik, tarih, coğrafya, anatomi, dini ilimler, sağlık bilgisi, güzel sanatlar ve müzik dersleri bulunmaktaydı.

Hacı Zeynel Abidin Tağıyev’in 1901 yılında kurduğu okul, 1918’de Rus bolşevik ihtilalinin getirdiği zorluklar sebebi ile faaliyetine ara verdi. 1920 yılında Аzerbаycаn'ın XI. Ordu tarafından işgal edilmesinden sonra Tağıyev’in malı mülkü elinden alınmış ve himayesinde bulunan kız okulu da faaliyetini durdurmak zorunda kalmıştır.

Okul binası günümüzde Azerbaycan Millî İlimler Akademisi olarak kullanılır. 1918 yılında kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin ilk parlamento toplantısı bu binanın salonunda yapılmıştır.

  1. ^ "Şahin Durmaz, 20. Asrın Başında Azerbaycan'da Modern Bir Eğitim Kurumu: Tağıyev'in Kız Mektebi, Journal of Qafkaz University, Sayı 29, Yıl 2010" (PDF). 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015.