Akalissos Atik Yerleşimi, Kumluca İlçesi’ne 30 km uzaklıkta, Karacaören Mahallesi’nin Asarderesi/ Gavuristanlık Mevkiinde Idebessos’a 2 km mesafededir. MS VI. yüzyılda yaşamış olan Byzantionlu Stephanos ve Hierokles, Akalissos’un bir Lykia kenti olduğunu aktarırlar. Lykia Birliği’ne üye olan Akalissos kenti, Roma İmparatorluk Dönemi’nde komşuları Idebessos ve Kormos ile bir sympoliteia (siyasi birlik) oluşturmuştur.

Akalissos, MS 141 yılında vuku bulan ve neredeyse tüm Lykia’yı yerle bir eden büyük depremde büyük zarar görmüştür. Rhodiapolis Anti Kenti vatandaşlarından ve Lykia’nın en zengin kişilerinden biri olan Opramoas, bu depremin ardından yaralarını sarması için kente 3.000 dinar (denaria) yardımda bulunmuştur. Akalissos’ta bulunan, Commodus zamanına ait bir yazıttan kentin neokhoros (tapınak bekçisi) unvanını aldığı öğrenilmektedir. Kent, Gordianus III ve eşi Tranquillina (MS 242-244) zamanında diğer Lykia kentleri gibi sikke basmıştır. Piskoposluk listelerinde ise IX. yüzyıla kadar Myra Metropolitliği’ne bağlı piskoposluk merkezi olarak gösterilmektedir. Akalissoslu piskopos Eudoxius MS 458 yılında İmparator I. Leon’a yazdığı mektupta yerleşimin adı Akalissenus olarak geçer. Kentin ismi ilk kez bir lahitte Spratt ve Forbes tarafından “Akalissos” olarak okunur.

Antik Akalissos kentinden günümüze sadece sur parçaları, Bizans devrine ait iki kilise kalıntısı dışında, lahitler ve birkaç kaya mezardan başka kalıntı ulaşmamıştır. Üçgen alınlıklı ve sade cephe girişlerine sahip lahitler, klasik Likya lâhitlerinden farklı bir görünümdedir.

Kaynakça:

Acalissus or Akalissos (Greek: Ἀκαλισσός) was a town of ancient Lycia, an early bishopric, and remains a titular see of the Roman Catholic Church.[1][2] Coins were minted at Acalissus, some of which are housed at numismatic collections.[3][4]

Acalissus was situated on the middle course of the river Limyros in the eastern part of the Roman province of Lycia. Stephanus of Byzantium and Hierocles make mention of it. Minor variations in the spelling of its name are found in the records: Ἀκαλισσός, Ἀκαλισός, Ἀκαμισός, Ἀκαλλισσός.

It was for long politically united with Idebessos, its neighbour to the west. The bishopric of Acalissus appears, in a low order of importance, among the suffragans of the metropolitan see of Myra in the Notitia Episcopatuum of Pseudo-Epiphanius, written during the reign of the Byzantine Emperor Heraclius (610–641),[5] and in that of Basil the Armenian, composed between 820 and 842, but is absent in later records.[6] No longer a residential bishopric, Acalissus is today listed by the Catholic Church as a titular see.[7]

  1. ^ Hier., p. 683.
  2. ^ Catholic Hierarchy
  3. ^ Numismatics.com
  4. ^ Sir George Francis Hill (1897). Catalogue of the Greek Coins of Lycia, Pamphylia, and Pisidia. A Catalogue of the Greek Coins in the British Museum. Woodfall and Kinder. p. 56. Retrieved December 16, 2014.
  5. ^ Heinrich Gelzer, Ungedruckte und ungenügend veröffentlichte Texte der Notitiae episcopatuum, in: Abhandlungen der philosophisch-historische classe der bayerische Akademie der Wissenschaften, 1901, pp. 539 (n. 279) e 554.
  6. ^ S. Pétridès, v. Acalissus, in Dictionnaire d'Histoire et de Géographie ecclésiastiques, vol. I, Paris 1909, col. 253
  7. ^ Annuario Pontificio 2013 (Libreria Editrice Vaticana 2013 ISBN 978-88-209-9070-1), p. 822