Alacahöyük (veya Alaca Höyük), Çorum ilinde, Hattuşa’nın (Boğazköy) 36 km kuzeydoğusundadır. İlk olarak 1907 yılında Makridi Bey tarafından kazılmış, düzenli araştırmalar 1935 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından Remzi Oğuz Arık başkanlığında başlatılmış, 1936’dan itibaren Hamit Zübeyr Koşay başkanlığında aralıklı olarak 1970’e kadar devam etmiştir. Yakın zamandaki kazılarsa 1997’den 2018’e kadar Ankara Üniversitesi’nden Aykut Çınaroğlu başkanlığında yürütülmüştür.

Hitit öncesi dönemin önemli şehirlerinden olan Alacahöyük, Hitit döneminde yakınındaki Hattuşa’nın gölgesinde kalmıştır. MÖ 3. binyıla ait Hitit öncesi kral mezarlarından çıkan eserler en önemli buluntular arasındadır. Alacahöyük’ün Hitit dönemindeki ismi kesin olarak bilinmemekle birlikte, çoğu tarihçi burasının Güneş Tanrıçasının kenti olarak bilinen Arinna veya daha düşük bir ihtimalle Zippalanda olduğunu düşünmektedir. Her iki şehir de Hitit metinlerinden Hattuşa’ya yakın büyük kült merkezleri olarak bilinirler.

Anıtsal eserlerin hemen hepsi Hitit dönemine aittir. Ortostatlarla kaplı şehir duvarlarının okçular için rampaları da bulunan iç ve dış kapıları mevcuttur. Hitit dönemine ait iki büyük sfenks tarafından korunan güneydeki anıtsal giriş, iki kule arasında kalacak şekilde düzenlenmiştir. Kapı pervazı olarak kullanılan yaklaşık 4 m yüksekliğindeki yekpare taş dikmelerin yerden yaklaşık 2 metrelik bölümleri sfenks biçiminde yontulmuştur. Bu Sfenksli Kapı’dan girilen geniş Hitit yapı kompleksi halen incelenmektedir. Sfenksli Kapının yanındaki kule temelleri birçok ortostatla kaplanmıştır. Önceleri MÖ 15. veya 14. yüzyıla tarihlendirilen rölyef ve sfenkslerin uzmanlar arasında artık MÖ 13. yüzyıla ait olduğu görüşü yaygınlaşmaktadır. Orijinal konumlarında bulunan rölyefler replikaları ile değiştirilmiş ve asılları Ankara’ya, Anadolu Medeniyetleri Müzesine taşınmıştır. Devrilmiş olarak bulunmuş diğer ortostatların bir kısmı mevcut sıranın üstünde ikinci bir sıra oluşturmaktaydı. Dağınık durumda bulunmuş diğer kabartma ve heykellerin orijinal konumları tam olarak bilinmemektedir.

Hittite Monuments – Alacahöyük

Alaca Höyük
Alaca Höyük
Alaca Höyük is located in Turkey
Alaca Höyük
Shown within Turkey
LocationÇorum Province, Turkey
RegionAnatolia
Coordinates40°14′04″N 34°41′44″E / 40.23444°N 34.69556°E / 40.23444; 34.69556
TypeSettlement
History
PeriodsChalcolithic, Bronze Age
CulturesHittite
Site notes
Excavation dates1907, 1910s, 1935–1970
ArchaeologistsTheodor Makridi Bey, Hamit Koşay
ConditionIn ruins

Alacahöyük or Alaca Höyük (sometimes also spelled as Alacahüyük, Euyuk, or Evuk) is the site of a Neolithic and Hittite settlement and is an important archaeological site. It is situated near the village of Alacahüyük in the Alaca District of Çorum Province, Turkey, northeast of Boğazkale (formerly and more familiarly Boğazköy), where the ancient capital city Hattusa of the Hittite Empire was situated. Its Hittite name is unknown: connections with Arinna, Tawiniya, and Zippalanda have all been suggested.[1] [2]

  1. ^ Gorny, Ronald L. "Zippalanda and Ankuwa: The Geography of Central Anatolia in the Second Millennium B. C." Journal of the American Oriental Society. Vol. 117, no. 3, pp. 549–557 (1997).
  2. ^ Popko, Maciej. "Zippalanda and Ankuwa Once More." Journal of the American Oriental Society. Vol. 120, no. 3, pp. 445–448 (2000).
✶ Medya