Kelainai/Apameia Kibotos
Kibotos-(Antik Yunanca : Ἀπάμεια)
Diğer adıPameia Kibotos-(Roma Dönemi)
KonumTürkiye Afyonkarahisar, Dinar
TürYerleşim
Tarihçe
KuruluşMÖ 6. yüzyıl
Kültür(ler)Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Arkaik, Geometrik, Klasik Orientalizan Protogeometrik
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Tiyatro, Hellenistik Dönem sikkeler, Protogeometrik Dönem'den Roma Dönemi'ne uzanan çanak çömlek parçaları, tiyatro, hamam kalıntıları,[1]
Kazı tarihleri1. kazı (1986-) - 2.kazı (1994)
DurumHarabe
Apameia
Yunan Phrygia, Apameia antik kentinde darb edilmiş antik sikke. Ön yüzde korint miğferi ile Athena, arka tip dioscuri'nin kapakları ile çevrili maeander deseninin tabanına inen Kartal üstte yıldızlar ve AΠAMEΩN - APAMEON lejantı altta KΩKOY-KOKOU lejantı.

Apameia Kibotos (Antik Yunanca : Ἀπάμεια) – öncesi Kibotos (Yunanca: κιβωτός), Afyonkarahisar ilinin bugünkü Dinar ilçesinde bulunan bir antik kent. Daha önceki adı Kelainai'dir. Antik Roma döneminde Pameia Kibotos adını almıştır. Şehir MÖ 6. yüzyıldan itibaren önemli bir merkez olmuştur. Efes'ten sonra ikinci büyük kent olduğu bilinmektedir. Anıtsal yapıtlardan olan stadyum ve tiyatro kısmen özelliğini koruyarak kalmıştır. Efes'le birlikte bastırdığı bronz sikkeler de vardır. Yarı özerk olarak imparator adına sikkeler bastırmıştır.

  1. ^ "Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi". 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021.