Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belkıs Köyü’nde yer almaktadır. Antalya – Alanya karayolunun 44. kilometresinden kuzeye ayrıldıktan sonra 2 kilometre sonra ulaşılabilmektedir.

Aspendos, sadece Anadolu’nun değil tüm Akdeniz dünyasının en iyi korunmuş Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür. Şehir, Köprüçay (Antik adı: Eurymedon) yakınlarındaki tepe düzlüğünde kurulmuştur. Akdeniz ile ulaşımını ve gelişmesini yakınındaki nehre ve dolayısıyla çevresindeki bereketli topraklara borçlu olan Aspendos’ta bugün çoğunlukla tiyatro ve su yolları ziyaret edilmektedir. Şehre ait diğer yapıların kalıntıları ise tiyatronun yaslandığı tepenin düzlüğünde yer alır. 

Tarihçiler şehrin yakınlarında akan nehrin kenarında MÖ 467 yılında Yunanlılarla Persler arasında geçen, Eurymedon Savaşı adıyla anılan savaşta Yunan tarafının kazandığından bahsetmektedirler.

Aspendos, Büyük İskender’e hileli yollarla direnme göstermeye çalışsa da sonuçta teslim olup, şehirde yetiştirilen ünlü atlar ve altın karşılığındaki vergi borcunu kabul etmişlerdir. İskender’in ölümünden sonra Ptolemaios egemenliğine giren şehrin en parlak dönemi tiyatro ve su yollarının inşa edildiği Roma İmparatorluk dönemidir.

Aspendos
Aspendos Antik Kenti
KonumTürkiye Antalya, Serik
BölgePamfilya
Koordinatlar36°56′26″K 31°10′10″D / 36.94056°K 31.16944°D / 36.94056; 31.16944
Tarihçe
KuruluşMÖ 1200
Devir(ler)Geç Bronz Çağ
Kültür(ler)Helenistik Dönem, Roma Dönemi
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Stadion, agora, bazilika, hamam, su kemeri, nympheum (anıtsal çeşme), akropol, market binası, odeion.[1]
ArkeologlarDoç.Dr.Veli Köse
Kamusal erişimAçık
Aspendos Antik Tiyatrosu (2003)
Aspendos
Aspendos (2008)

Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Pamfilya'nın en zengin şehirlerinden birisidir.[2]

  1. ^ "Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin/ Aspendos Antik Kenti". 14 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Aspendos Antik Kent". Mootol Kültür Sanat. Araştırma yazı:Tekin Gün-25 Şubat 2003,Antalya/Serik. 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
✶ Medya