Kent günümüz Gerze ilçe merkezinin altında kalmıştır. Gerze’de ilk yerleşimin MÖ 15. yyda Kaşkalar ile başlamış Hitit, Lidya, Pers, Rum, Roma, Doğu Roma egemenliği altına girmiş en sonunda Osmanlı ile devam etmiştir. Karoussa ismini MÖ 4-3 yy’da aldığı tahmin edilmektedir.

Carussa ya da Karussa (GrekçeΚάρουσσα), ayrıca Carusa ya da Karusa (Καροῦσα) olarak da söylenir, Polichnion olarak da bilinir,[1] Paflagonya'nın Karadeniz sahilinde ve Sinop'un 150 Stadyum güneyinde Yunan ticaret yeridir (Emporion).[2][3] Pseudo-Scylax'ın periplusunda ve Gaius Plinius Secundus[4] tarafından da Yunan şehri olarak zikredilmiştir. Antik Atina haraç listesinde yer almasından Attika-Delos Deniz Birliği'nın bir üyesi olduğu anlaşılmaktadır.[5]

Anadolu'da Gerze yakınlarında yer alır.[1][6]

  1. ^ a b Richard Talbert, (Ed.) (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. s. 87 ve dizin notları eşlik ediyor. 
  2. ^ Şablon:Cite ArrianPPE
  3. ^ Marcian of Heraclea, p. 73.
  4. ^ Şablon:Cite Pliny
  5. ^ Mogens Herman Hansen & Thomas Heine Nielsen (2004). An inventory of archaic and classical poleis. New York: Oxford University Press. s. 958. ISBN 0-19-814099-1. 
  6. ^ Lund Üniversitesi. Digital Atlas of the Roman Empire.