Akdeniz kıyısındaki Ras Şamra'da ortaya çıkarılmış harabeler

Ugarit ya da Ras Şamra[1](ʼUgrt; Arapçaْأُوغَارِيت) Suriye'de Lazkiye yakınlarında Akdeniz'e kıyısı bulunan antik bir liman şehridir. Zirvesinde, Lazkiye ilinin boyutlarına yakın büyüklükte bir alan himayesi altındaydı. 1928 yılında, Ugarit Yazıları'yla beraber tesadüfen keşfedilmiştir. Bu harabeler, içinde bulunduğu kıyı kenti Ras Şamra ile aynı isimle de hitap edilmektedir.

Neolitik dönemde ortaya çıkan Ugarit, Kalkolitik dönem ve Tunç Çağı süresince de bir yerleşke olmaya devam etmiştir. Ugarit Şehri, Hititler ile yakın bir ilişki sürdürmüş, ilerleyen dönemlerde himayesi altına girmiş, Mısır'a (Orta Krallık) vergi ödemiş ve Kıbrıs (Alaşiya) ile ticari ve diplomatik ilişkiler kurmuştur (Bu ilişkiler harabelerden elde edilen arşivlerde belgelenmiş ve bulunan Miken ve Kıbrıs kökenli çömlekler ile desteklenmiştir.) MÖ 1450 - 1195 yılları arasında bir ticaret kenti olarak hareketliydi ancak MÖ 1196 - 1179 arasında Deniz Kavimleri'nin ani bir baskınıyla veya bir iç gerginlik sebebiyle yıkılmıştır. Ugarit Krallığı ve güney kıyısında bulunan Gibala, Bronz Çağı Çöküşü sırasında parçalanan bir çok toplumdan biri olmuştur.

1929 yılından itibaren harabelerinde yapılan kazılar, tarihi açıdan önemli tabletler ortaya çıkardı. Bu kazılarda, büyük bir kısmı saray ve çevresinde çoğunluğu Akadca, Ugaritçe olmak üzere Sümerce, Hurrice dillerinde çivi yazılı tabletlerle Antik Mısır dilinde hiyeroglif birkaç bin kil tablet bulunmuştur.[1] Söz konusu belgeler “Rap’anu Arşivi” olarak bilinmektedir.[2] Halkı Ugaritçe denilen bir Sami dili konuşmaktaydı. Ugarit eski çağların en önemli ticaret merkezlerindendir. Ugarit'te yapılan kazılar sonucunda bu bölgedeki yerleşmelerin Neolitik Çağ'a kadar dayandığını göstermiştir. Ayrıca Ugarit kazılarında Akadlar dönemine ait mühür bulunmuştur.[3]

  1. ^ a b İlknur Taş, “M.Ö.13.Yüzyılda Kargamıš Krallığında Görevli İki Hitit Memuru: mâr šarri (DUMU.LUGAL) ve Lúkartappu” sh.: 98 dipnot 3 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Ercüment Yıldırım, “Üçüncü Arami Göçü’nün Anadolu’nun Güneydoğusunda Yaptığı Etnik ve Siyasi Etkiler” sh.: 39
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 13 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Şubat 2016.