Ani
UNESCO Dünya Mirası
Ani antik kentindeki kilise
Konum Türkiye
KriterKültürel: ii, iii, iv
Tescil2016 (40. oturum)

Ani (Ermenice: Անի, Latince: Abnicum), Kars şehrinin güneydoğusunda ve Arpaçay boyunda bulunan ören yeridir.

Demir Çağı'ndan beri önemli bir yerleşim merkezi olan Ani, önce Anadolu yerlilerinden olan Nairilerin ve Urartuların topraklarının bir parçası olmuş, daha sonra ise Ermeniler tarafından ele geçirilmiş ve 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı'ndan Ermeni hükümdarlarının başkentliğini yapmıştır. 11. ve 12. yüzyıla ait bazı İslam mimarisi eserlerini de barındırır. 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Ani, 2016'da ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.[1][2][3]

1. ^ "Ani Harabeleri UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı |zaman.com.tr/". 15 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2016.
  2. ^ "Ani Harabeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alındı|milliyet.com.tr". 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2016.
  3. ^ "Archaeological Site of Ani|whc.unesco.org". 22 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2016.