Günümüzde müze olarak kullanılan bina dönemin büyük zenginlerinden Hacı Zeynelabidin Tagiyev tarafından mesken olarak 1920 yılında yaptırılan bina günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. özellikle üst kattaki bezemeler eklektik üslüpta olup Endülüs izleri açıkça görülmektedir. aynakari, kalem işi, alçı ve kalemişi süslemeleri ile önemli bir yapıdır.

Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi
Azərbaycan Tarix Muzeyi
Açılış1920
KonumH. Z. Tağıyev küçesi 4, Bakü, Azerbaycan
TürTarih müzesi/Arkeoloji müzesi
Koleksiyon boyutu300.000 eser
MüdürNaile Velihanlı
Toplu ulaşımM 1 Sahil metro istasyonu
Resmî siteResmî site (Azerice) (İngilizce)

Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi (Azerice: Azərbaycan Tarix Muzeyi), Azerbaycan'in başkenti Bakü'deki en büyük müzedir. Müze 1920 yılında kurulmuştur. Tagiyev Sokağında yer alır. İki ayrı bölümden oluşur. İlki, Azerbaycan'ın en eski dönemlerinden itibaren elde edilen arkeolojik ve etnografik malzemelerin sergilendiği Milli Müze; diğeri ise ünlü petrol zenginlerinden Hacı Zeynelabidin'in yaşadığı ev ve mekanlar. Arkeolojik malzemeler Manna, Med, Skif, Atropatene, Albanlar ve Hürremiler dönemlerine aittir. Bunlardan başka burada Azerbaycan coğrafyasından derlenmiş değerli etnografik malzemeyi de bulmak mümkündür.[1]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2012.