Kulenin tarihlendirilmesi tartışmalıdır. Bazıları yapıyı Sasaniler dönemine (VI-VII. y.y.) kadar indirmektedir. Bazıları ise 1192 Şirvanşahlar (Büyük Selçuklu) dönemini kabul etmektedirler. En çok kabul gören tarih, kulenin 12.yüzyılın sonlarında yapıldığıdır.

Bakü Kız Kalesi – Selçuklu Mirası

Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Surlarla Çevrili Bakü Şehri
UNESCO Dünya Mirası
Konum Azerbaycan
KriterKültürel: iv
Referans958
Tescil2000 (24. oturum)
Tehlike2003-2009[1]
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Koordinatlar40°21′58.2″K 49°50′14.5″D / 40.366167°K 49.837361°D / 40.366167; 49.837361

Kız Kulesi, Bakü'de bulunan tarihi bir kale. Kale eski kale duvarlarının (İçeri Şehrin) güneydoğu bölümünde, sahil parkın (bulvar) yakınında bulunan tarihi anıttır. kule şekilli bu yapıtın açılmamış tarihi-mimari sorunları çoktur.

Yüksekliği 28 m, diametri birinci katta 16,5 m'dir. Birinci katta duvarın kalınlığı 5 metreye ulaşıyor. Kalenin iç kısmı 8 kata ayrılmıştır. Her kat yontma taşlarla inşa edilmiş, kubbe formalı tavanla örtülmüştür. Kale 1964 - yılından müze olarak faaliyet göstermeye başlamış, 2000 - yılında UNESCO - nun Dünya Mirası listesine alınmıştır.[2]

Taştan örülmüş bu tavan ortasında dairesel delikler vardır. Delikler dikey hat yönündedir. Zira VIII katın tavanının ortasında olan dairesel delikten baktıkda birinci katın tabanını görmek mümkündür. Kaleye tek giriş yolu onun batı tarafında, yerin önceki yüzeyinden 2 m yükseklikte ve 1,1 m kalınlığında olan kemerli kapı yeridir.[3]

Azerbaycan'ın sembollerinden biri olan Kız Kalesi Azerbaycan para birimlerinin üzerinde de defalarca tarif edilmiştir.[4][5]

Son yıllarda Kız Kulesi'nde ve onun etrafndakı meydanda her yıl Nevruz Bayramı kutlamalırının yapılması geleneği oluşmuştur.[5]

1. ^ "World Heritage Committee removes Baku from Danger List welcoming improvements in the ancient city's preservation". UNESCO. 25 Haziran 2009. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2016.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014.
  3. ^ "АЗЕРБАЙДЖАН IV—XVIII веков" Л. С. Бретаницкий, Б. В. Веймарн Издательство "ИСКУССТВО ", Москва, 1976
  4. ^ "Walled City of Baku with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower". Unesco.org. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2010.
  5. ^ a b "Baku (Azerbaijan); Evaluation Report" (pdf). Unesco.org. 25 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Kasım 2010.