Refahiye İlçesi’nin 18 km. güneyinde bulunan kale Cengerli Köyü’nün 1.5 km. güneyinde iki ana kaya üzerine kurulmuştur. Ortasında yarım ay şeklinde bir açıklık vardır. Kalenin doğu kesiminde kaya basamakları bulunmaktadır. Birinci kayanın sur temelleri gözükmektedir. Ayrıca bu tepenin güneydoğusundan üst kısmına çıkan kaya basamakları da mevcuttur. Günümüze kadar ulaşan 13 tane kaya basamağı gözümüze çarpmaktadır. Kalenin doğu kesiminde sur izleri bulunmaktadır. Doğusunda 7 x 7 m. büyüklüğünde büyük bir mimarî yapı vardır. Bu mimarî yapının özelliği yan taraflarının tıraşlanmış olmasıdır.

Kalenin kuzey kesiminde Urartu Dönemi’ne ait tek odalı nişli bir kaya mezarı bulunmaktadır. Bu kaya mezarı, 3×3.28×1.35 m. ölçülerindedir. 1-1.5 m. yükseklikteki kaya mezarına 50 cm’lik bir çukurdaki 1.61 m‘lik giriş ile ulaşılmaktadır. Kaya mezarının güneybatı duvarında 91×53 cm ölçülerinde bir niş bulunmaktadır. Kale İlk Tunç Çağı’ndan itibaren yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Kalenin batı tarafında bir kaya mezarı vardır. Kaleden elde ettiğimiz keramik verileri İlk Tunç Çağ, Orta Demir Çağ ve Ortaçağ dönemlerine aittir [1]

—–

1 Alparslan Ceylan, Refahiye Eskiçağ Araştırmaları, Refahiye Araştırmaları Sempozyumu, Binali Yıldırım Üniversitesi, 2019.

✶ Medya