Calouste Gulbenkian’ın koleksiyonu, Antik Mısır’dan 19. yüzyıl Avrupa’sına kadar çok farklı coğrafyalardan ve kültürlerden eserler barındırmaktadır. Bu eserler arasında, Yunan sikkeleri,Ermeni Sanatı’na ait eserler, 18. yüzyıla ait dekoratif sanat eserleri 18. yüzyıl dekoratif sanat, 18.-19. yüzyıl Fransız resim-heykeli örnekleri, Mezopotamya’ya ait tarihi eserler, Osmanlı el yazmaları, kitaplar, dokuma örnekleri, İran ve Türk halıları, çiniler, Çin ve Japon sanatına ait örnekler, Fransız süsleme sanatına ait örnekler, heykeller, resimler ve daha pek çok farklı türde eserler bulunmaktadır. Bu seçkin koleksiyon günümüzde Gulbenkian’ın ömrünün son on üç yılını geçirdiği, Lizbon kentindeki CalousteGulbenkian Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu makalede, Gulbenkian’ın yaşam öyküsüne ve koleksiyonunun içeriğine ve toplanma sürecine ait bilgiler sunulmuş, bu koleksiyonun neden Türkiye’ye getirilmediğine dair görüşlere yer verilmiştir.