Hitit İmparatorluğu (kırmızı), Mısır İmparatorluğu (yeşil)

Hitit İmparatorluğu (kırmızı), Mısır İmparatorluğu (yeşil) ile sınır komşusu.

Kadeş, (Antik Mısır dilinde: Kode / bugün Telen-Nebi Mind), Suriye'nin Humus şehrinde, Asi Nehri kıyısında antik kent. Eski Mısır kaynaklarından ilk kez III. Thutmose'in (h. MÖ 1504 - MÖ 1450) Filistin'deki Megiddo'da Kadeş prensi önderliğindeki bir ayaklanmayı bastırması dolayısıyla sözü edilir.[1]

Kadeş, Hitit egemenliğine girinceye (Milattan Önce yaklaşık 1370) değin Mısır'ın ileri karakollarından biriydi. 13. yüzyıl boyunca Suriye'ye doğru Mısır yayılmasının izlediği yol üzerinde stratejik konumunu korudu. Mısır firavunu I. Seti kenti ele geçirdi. Kadeş daha sonra II. Ramses ile Hitit kralı II. Muvatalli arasındaki ünlü savaşa (Milattan Önce 1286; bazı kaynaklara göre Milattan Önce 1299) sahne oldu. II. Ramses'in savaşı kazandığını ilan etmesine karşın, savaş gerçekte iki devlet arasında silah bırakışmasıyla sonuçlanmıştı. Deniz Halklarının istilası (MÖ y. 1200) üzerine Kadeş tarihten silindi.

1. ^ Bierbrier, M. L. (2008). Historical dictionary of ancient Egypt (2. bas.). Lanham, Md.: Scarecrow Press. ISBN 978-0810857940.