Olympos’un kuzeydoğusunda yer alan III No’lu Kilise üç nefli, nartheksli ve tek apsisli bir bazilikadır. Naos’un kuzeybatısında kuzey neften doğrudan ulaşılan 7,30 m çapında yarım daire planlı büyük bir mekân bulunur. Mekânın duvarlarında kullanılan malzeme ve örgü tekniği, kilisenin diğer duvarlarından farklıdır. Naos’un batı cephesinin kuzey bölümü de malzeme-teknik açısından benzer özellikler sergiler. Bu kısımlar, kilisenin üzerine inşa edildiği Roma İmparatorluk Dönemi yapısından kalmış olmalıdır. Önceki sezonlarda burada küçük çaplı kazı çalışmaları yapılmış olmakla birlikte zemine kadar tamamen kazılması 2020 sezonunda gerçekleştirilmiştir.

Yan mekânın duvar resimlerine ait ilk parçalar 2017 sezonunda bulunmuş olup bunlar 1 No’lu Niş’e aittir. 2020 sezonu çalışmalarında ise 2, 4 ve 5 numaralı nişlerde de duvar resmi olduğu bulunan parçalardan ve duvar yüzeyindeki kalıntılardan anlaşılmıştır (Res. 3). 2020 sezonunda 1 No’lu Niş’te bulunan fresk parçala-rının bir kısmı, 2017 sezonunda aynı yerde elde edilen  parçalardaki İsa ve bir aziz figürüne aittir. Aziz’in kimliği hakkında araştırmalar sürmekle birlikte kıyafetlerinden bir piskopos olduğu anlaşılmaktadır. Bu piskoposun aynı nişte dökülmüş halde bulunan fresk parçalarının bir kısmının birleştirilmesiyle elde edilen “…ΤΟΚΡ(I)ΤΟC  ΕΠΙCΚΟΠ…” (…tokritos Episkop…) yazan bölümden dolayı, Olympos’ta MS 5. yüzyılın ilk yarısında piskoposluk yapmış olan Aristokritos olması ihtimali üzerinde durulmaktadır.

Olympos III No’lu Kilise’nin Yarım Daire Planlı Yan Mekânı (Eksedra) Kazısından Ön Sonuçlar, Yelda Olcay Uçkan – Seçkin Evcim

✶ Medya