Petrela Kalesi
Kalaja e Petrelës
Yapı tarihçesi
İnşa6. yüzyıl
İnşa ettirenI. Justinianus
MalzemelerTaş ve beton

Petrela Kalesi (ArnavutçaKalaja e Petrelës), Arnavutluk'un Tiran iline bağlı Petrela köyünde bulunan bir kaledir. Kale, kayalık bir tepe üzerinde deniz seviyesinden 329 metre yüksekte yer almaktadır.[1] 6. yüzyılda I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir.

Petrela Kalesi, 6. yüzyılda inşa edilmiş bir kuleyi içeren zengin bir tarihe sahiptir. Çok sayıda ziyaretçiyi cezbeden kale Tiran'a yakın turistik yerlerden biridir. İki gözlem kulesi olan üçgen biçime sahiptir. İlk kez eski zamanlarda yapılmış olsa da, günümüz yapı 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Petrela Kalesi, Akçahisar Kalesi'nin gözlem ve savunmasının bir parçasıydı. Kaleler birbirlerine yangınlarla sinyal vermekteydiler. İskender Bey'in Osmanlılara karşı yaptığı savaşlarda Petrela Kalesi, İskender Bey'in kız kardeşi Mamica Kastrioti'nin komutasında kaldı. Günümüzde kalenin içinde bir restoran bulunmaktadır. Kale, Erzen vadisine, tepelere, zeytin bahçelerine ve çevreleyen dağlara bakan muhteşem manzaralar sunmaktadır.

1. ^ "Petrelë Castle Altitude and Location". 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.