25 Haziran 1950’de Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye saldırmasıyla başlayan savaşa Birlemiş Milletler Kuvvetlerine bağlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri de dahil oldu. ‘’Kutup Yıldızı’’ adı verilen Türk tugayı savaşın birçok stratejik noktalarında üstün fedakarlıklar göstererek savaştı. Sunchon Boğazı’nı koruyarak BM ordusunu imha edilmekten kurtaran Türk tugayına başarısından dolayı ABD Kongresi tarafından ‘’Mümtaz Birlik Nişanı ve Beratı’’, Güney Kore Cumhurbaşkanlığı tarafından da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ‘’Birlik Nişanı’’ verildi.

Savaşın sonunda ‘’Kutup Yıldızı’’ tugayı 37 subay, 26 astsubay ve 658 er olmaz üzere 721 şehit verdi. 2147 asker yaralanarak gazi oldu. 175 askerden ise bir daha haber alınamadı. 403 asker Pusan Türk Şehitliği’nde yatmaktadır. Geriye kalan şehit askerlerin ise Kuzey Kore topraklarında bulunduğu belirtilmiştir. Kaybolan ve kuzeyde kalan şehit askerlerin yakınları cenazelerine sahip olmak için yıllardır yetkili mercilerle görüşmektedirler.

Mezarlıkta yer alan anıt duvar

Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı, Güney Kore'nin Busan kentinde bulunan ve Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılmış olan şehitliktir. Kore Savaşı'nda hayatını kaybetmiş BM Çokuluslu Gücü'nün askerleri için yaptırılmıştır. Şehitlik içerisinde Türk askerlerinin yattığı kısıma "Pusan Türk Şehitliği" adı verilmiştir.

14,4 hektarlık bir alanda kurulu olan Kore Savaşı Mezarlığı 18 Ocak 1951'de inşa edilmiştir.

Kore Savaşı Mezarlığı'nda 462 Türk şehit, 36 Amerikalı, 117 Hollandalı, 34 Yeni Zelandalı, 281 Avustralyalı, 378 Kanadalı, 44 Fransız, 1 Norveçli, 36 Güney Koreli, 11 Güney Afrikalı, 885 İngiliz ve 15 milliyeti bilinmeyen şehit askerler yatmaktadır. Savaş Mezarlığı'nda, her askerin adını ve milletini belirten yazılı bir taş bulunmaktadır.