Günümüzde Tell Ahmar olarak bilinen höyük Fırat’ın doğu yakasında, Karkamış’ın 20 km kadar güneyinde Suriye sınırları içindedir. Şehir Geç Hitit döneminde Luvice ismiyle Masuwari ve Aramice ismiyle Til Barsip olarak bilinmekteydi. Daha önce Hitit imparatorluğu dönemi kayıtlarında Mazuwadi ismiyle rastlanmaktadır ancak şehir asıl önemine M.Ö. 10 ve 9. yüzyıllar arasında bağımsız Bît Adini krallığı döneminde ulaşmıştır. MÖ 856’da Asur kralı III. Şalmanezer tarafından fethedilip Asur hakimiyetine geçtikten sonra şehrin ismi Kar-Šulmānu-ašarēdu olarak değiştirilmiştir. Höyük ilk olarak David Hogart tarafından 1908 yılında araştırılmış ve 1929-1931 yılları arasında François Thureau-Dangin tarafından kazılar yapılmıştır. 1980’li yılların sonlarından 2010 yılına kadar Guy Bunnens tarafından önce Melbourne Üniversitesi daha sonra Liegé Üniversitesi sponsorluğunda kazılmıştır. Geç Hitit dönemine ait çeşitli ortostatlar, steller ve yazıtların dışında Asur dönemine ait pek çok eser ve yazılı doküman da bulunmuştur. 1990lı yıllarda Teşrin barajının inşasıyla aşağı şehirin büyük bir kısmı su altında kalmıştır.

Höyük ve çevresinde bulunan anıtsal boyurlardaki rölyefli ve Luvice yazıtlı 6 adet stel MÖ 10. ve 9. yüzyıllara tarihlenir. Bunların çoğu Masuwari kralı Hamiyata dönemine aittir. Buluntuların çoğu Halep müzesinde, bir kısmı da Louvre müzesinde sergilenmektedir.

Hitit Anıtları – Tell Ahmar