Termera
Tymnes
Diğer adıTermeres
KonumTürkiye Bodrum, Muğla
BölgeKarya [1]
Koordinatlar37°0′20″K 27°17′54″D / 37.00556°K 27.29833°D / 37.00556; 27.29833
TürYerleşim
Tarihçe
KuruluşMÖ.6.yüzyıl
Kültür(ler)Hellenistik Dönem
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Sur, akropol,
Attika-Delos Deniz Birliği üyesi

Termera, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Leleg dönemine ait antik yerleşimdir.

8 Leleg yerleşiminden en zengini. Bölgede bilimsel kazılar 2012 yılında Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkan'ı Prof. Dr. Adnan Diler tarafından başlatılmıştır. Bölgeye daha önce gelen gezginlerin araştırmaları ve 2012 yılında yapılan kazılar sonucunda Termera Antik Kentinin lokalizasyonu büyük ölçüde yapılmıştır.

Termera Antik Kenti'ne, Turgutreis üzerinden toprak bir yolla ulaşılır. Ya da Mandıra köyüne kadar asfalt yolla gidilip oradan yarım saatlik yürüyüşle ulaşılabilir.Şehrin akropolisi Madran köyüne araçla 10 dk uzaklıktadır. Kent Ana giriş kapısı ve surun bir kısmı dışında yıkılmıştır. . Akropolisteki kale kalıntılarının üzerine daha sonraki dönemde sarnıç inşa edilmiştir. Kent Atina Vergi Listeleri'nde yer almaktadır ve 2,5 talent gibi büyük bir miktar ödendiği bilinmektedir. Diğer Leleg kentleri içinde en fazla vergi ödeyen kenttir. Bu da kentin büyüklüğünü anlamamıza yardım etmektedir. Mausolos Bodrum'daki kentleri birleştirip hayalindeki devasa kenti kurmak için Termera halkını da Halikarnassos'a zorla getirtmiştir. Kent daha sonra hapishane olarak kullanılmasının dışında çiftlik evleri şeklinde yerleşim görmüştür. Bizans Döneminde kentin limanına Strabilos kenti kurulmuştur.

  1. ^ "Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi". 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2021.