Podalia antik kenti az sayıda antik veya orta çağ kaynağında ismi geçen küçük bir Lykia kentidir. Kentin lokasyonu uzun yıllar tartışma konusu olup, ancak yakın zamanlarda kesinleştirilebilmiştir. Kent alanı ve yakın çevresinden hiçbir yazıt bilinmemekte; kentin ismi ancak başka Lykia kentlerinde ele geçen çok az sayıda yazıtta yer almaktadır. Buna rağmen Podalia 17 – 18. yüzyıldan başlayarak özellikle nümizmatik alanında, Limyra ve Myra gibi çok daha önemli Lykia kentlerinden önce, ismi geçen bir yerleşim olmuştur. Bu durum, Floransa’nın ünlü Medici Ailesinin koleksiyonunda bulunan ve defalarca yayınlanan bir sikke sayesinde gerçekleşmiştir.

1957 yılında kent territoriumundan ele geçen ve “Podalia Definesi” olarak adlandırılan bir define de, sonrasında, literatürde kentin anılmasına neden olmuştur. Halbuki kentin kendisine ait henüz çok az sayıda sikke tipi ve örneği bilinmektedir. Çoğu dağınık bir şekilde muhtelif yayınlarda ve özellikle, müze ve müzayede kataloglarında yer almış veya bazıları henüz yayınlanmamış bu sikkelerin bir araya getirilmesi, Lykia Bölgesi’nin bu çok tanınmayan kenti hakkında yeni bilgilere ulaşılmasını sağlayacaktır.

Kentin, Lykia’nın kuzey batısında, bugünkü Elmalı düzlüğünde bir noktada olduğuna dair hiçbir şüphe olmasa da, çeşitli araştırmacılar tarafından kentin lokasyonu için birkaç farklı yer önerilmiştir. Avlan Gölü’nün kuzey kıyısında, Elmalı Ovasını Arykanda’ya bağlayan vadinin girişinde yer alan ve Karamık Köyü’nün hemen do-ğusunda yer alan Buralye Tepesi, isim olarak da benzerliği ile, Podalia için en kabul gören lokasyon olmuştur. Podalia’nın burada aranması gerektiğini ilk öneren Petersen ve von Luschan’dır. Burada gördükleri kalıntıları kısaca tanıttıktan sonra, Elmalı’da yerli halk tarafından bu noktanın “Podamia” ismiyle kendilerine tarif edildiğini ve bu isim benzerliği nedeniyle Podalia’nın burası olması gerektiğini yazmışlardır.

Antik Ve Orta Çağ Kaynaklarında, Yazıtlarda Ve Sikke Basimlari İle Podalia – Ahmet Tolga Tek