Akalissos Atik Yerleşimi, Kumluca İlçesi’ne 30 km uzaklıkta, Karacaören Mahallesi’nin Asarderesi/ Gavuristanlık Mevkiinde Idebessos’a 2 km mesafededir. MS VI. yüzyılda yaşamış olan Byzantionlu Stephanos ve Hierokles, Akalissos’un bir Lykia kenti olduğunu aktarırlar. Lykia Birliği’ne üye olan Akalissos kenti, Roma İmparatorluk Dönemi’nde komşuları Idebessos ve Kormos ile bir sympoliteia (siyasi birlik) oluşturmuştur.

Akalissos, MS 141 yılında vuku bulan ve neredeyse tüm Lykia’yı yerle bir eden büyük depremde büyük zarar görmüştür. Rhodiapolis Anti Kenti vatandaşlarından ve Lykia’nın en zengin kişilerinden biri olan Opramoas, bu depremin ardından yaralarını sarması için kente 3.000 dinar (denaria) yardımda bulunmuştur. Akalissos’ta bulunan, Commodus zamanına ait bir yazıttan kentin neokhoros (tapınak bekçisi) unvanını aldığı öğrenilmektedir. Kent, Gordianus III ve eşi Tranquillina (MS 242-244) zamanında diğer Lykia kentleri gibi sikke basmıştır. Piskoposluk listelerinde ise IX. yüzyıla kadar Myra Metropolitliği’ne bağlı piskoposluk merkezi olarak gösterilmektedir. Akalissoslu piskopos Eudoxius MS 458 yılında İmparator I. Leon’a yazdığı mektupta yerleşimin adı Akalissenus olarak geçer. Kentin ismi ilk kez bir lahitte Spratt ve Forbes tarafından “Akalissos” olarak okunur.

Antik Akalissos kentinden günümüze sadece sur parçaları, Bizans devrine ait iki kilise kalıntısı dışında, lahitler ve birkaç kaya mezardan başka kalıntı ulaşmamıştır. Üçgen alınlıklı ve sade cephe girişlerine sahip lahitler, klasik Likya lâhitlerinden farklı bir görünümdedir.

Kaynakça:

Akalissus
Akalissus
KonumTürkiye Kütahya, Çavdarhisar
Bölgeİç Likya
TürYerleşim
Tarihçe
KurucuRoma İmparatoru III. Gordianus
Kuruluş(M.S.238 - 244 arası)
Kültür(ler)Roma, Bizans
Sit ayrıntıları
Kazı tarihleri1950
DurumRestore
Kamusal erişimAçık

Akalissus, Antalya sınırları Kumluca ilçesi yakınlarındaki bir antik kenttir.

Kumluca'dan Alakır Barajı kenarından 30 km gidilerek asfalt yoldan Karacaören köyü İncirağacı mahallesine varılır. Köyün güneydoğusunda kaya mezarlarına ve lahitlere rastlanır. Burada 1950'li yıllarda çok büyük hazineler köylüler tarafından çıkarılmış ve hepsine devlet tarafından el konulmuştur.