Afyonkarahisar Müzesi
Harita
KonumAfyonkarahisar, Türkiye
Koordinatlar38°47′09″K 30°28′22″D / 38.78583°K 30.47278°D / 38.78583; 30.47278

Afyonkarahisar Müzesi; Afyonkarahisar'da kurulu, 53.000 üzerinde[1] eser sergilenen bir müzedir. Şehir merkezinde, İzmir Yolu Turgut Özal Bulvarı No 28 üzerinde bulunur.

1933 yılında açılan müze, 2023 yılında şimdiki modern kompleks binasına taşınmıştır.[1] Roma ve Bizans İmparatorluğu, Hitit, Frigya ve Helenistik devirlerine ait eserler yanında, paleolitik devre kadar uzanan eserler mevcuttur. Ayrıca Selçuklu Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Etnografik Eserleri de Sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde de zengin bir heykel ve mimari eser envanteri bulunmaktadır. Müze, Pazartesi hariç her gün 8.30-12.00 ,13.00-17.30 saatlerinde ziyaretçilere açıktır.[2]

Afyonkarahisar'da müze kurma çabaları cumhuriyetin ilk yıllarına dayanmaktadır. O dönemde başlayan tarih araştırmaları ışığında Afyonkarahisar'da önce Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyet'inde, ardından Halkevi'nde araştırmalar yapıldı. İlk müze çalışmaları öğretmen, araştırmacı ve yazar Süleyman Gönçer tarafından başlatılmıştır. Eski Eser Dostları Derneği Başkanı Süleyman Gönçer, Afyonkarahisar'ın tarihi, coğrafyası ve kültürüyle ilgilendi, konuyla ilgili araştırmalar yaptı, aynı zamanda çevreden toplanan antikaları da depolamaya başladı. 1931 yılında İmaret Camii'nin (şimdiki Taş Medrese) medresesinde müzecilik yapmak üzere görevlendirildi. Müze bölümüne dönüştürülen ve 1933 yılında resmi açılışı yapılan müze, Bursa ve Konya müzelerinden sonra bölgesinin tek müzesidir.

İngiliz arkeolog ve müze küratörü Winifred Lamb tarafından 1935-1937 yıllarında gerçekleştirilen Sandıklı Kusura Höyük kazısı Türkiye'deki ilk kazılardan biridir ve bu kazı, kentimizin tarihinde önemli buluşlara imza atmıştır. Eski Tunç ve Hitit dönemlerine ait önemli buluntular arkeoloji müzesine getirildi. 1964 yılında arkeolog Hasan Tahsin Uçankuş'un gelişiyle modern ve bilimsel arkeoloji ve müzecilik başladı. 1970 yılına kadar İmaret Camisi'nin Gedik Ahmet Paşa Medresesi'nde (Taş Medresesi) karma müze olarak faaliyet gösteren müze, 1971 yılında Konya Yolu üzerindeki yeni binasına taşınmıştır. Müze, Afyonkarahisar ve çevresinden toplanan objelerle önemli ölçüde zenginleşmiş; Arkeolojik objeler kronolojik sırayla sergileniyor. Bu salonlarda sergilenen eserler Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait oldukça zengin bir koleksiyonun bulunduğunu göstermektedir. Bölgemizde insanlar bu dönemlere ait pişmiş toprak, taş, mermer, kemik, cam, metal objeler, heykel ve madeni para gibi araç ve gereçler bulmuşlardır. 3. yüzyıldan günümüze kadar bizlere hayat, inançlar, üretim ve ticaret hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Ayrıca günümüzdeki önemi nedeniyle bir endüstri haline gelen mermer ticareti ve sanatı hakkında bilgi veren mermer heykeller, lahitler, mezar taşları ve mimari objeler müzenin önemini artırıyor. Müzenin bahçesindeki sergide genellikle Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar taşları, lahitler, kavanozlar, heykeller, Selçuklu, beylik ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları sergilenmektedir.[3]

  1. ^ a b "Kültür ve Turizm Bakanlığı". 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010. 
  2. ^ "Afyonkarahisar İl kültür ve Turizm Müdürlüğü". 10 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010. 
  3. ^ "Afyonkarahisar Müzesi – Afyonkarahisar". Erişim tarihi: 24 Nisan 2024.