Büyük bir antik yerleşim alanı olduğu görülmektedir. Çok sayıda lahit ve duvar kalıntıları vardır.

Balabolu
KonumMut, Mersin
BölgeAkdeniz Bölgesi
Kültür(ler)Roma, Bizans
MülkiyetKültür ve Turizm Bakanlığı

Balabolu Mersin ili Mut ilçesi kırsalında yer alan bir kent örenidir. 36°38′56″K 33°06′30″D / 36.64889°K 33.10833°D / 36.64889; 33.10833 koordinatlarındaki ören Yalnızcabağ köyünün 5 km kadar batısında ve Karamanoğlu Beyliği kurucusu Karaman Bey’in babası Nure Sofi’nin mezarının olduğu Değirmenlik’in kuş uçuşu 4 kilometre kadar güney batısındadır. Köye Mut’u Ermenek’e bağlayan il yolundan sapılarak ulaşılır. Örenler Mut’a 45, Mersin’e 205 kilometre uzaklıktadır.

Balabolu kent öreninnin bulunduğu tepenin adıdır ve örenler bu isimle bilinmektedir. Ancak bu kentin tarihteki adı Adrassus’tur. Adrassus Roma İmparatorluğu ve daha sonra Bizans İmparatorluğu döneminde yerleşim görmüştür. 960 yılında Bizans bu kent dolaylarında bir Hamdani ordusunu yenmiştir. Ancak kent 13. yüzyıl içinde Nure Sofi döneminde Karamanoğulları'nın eline geçti.

Kentin kilisesi tepe zirvesinde yer alır. Duvarlar yıkılmış olmakla birlikte apsis temeller görülebilmektedir. Tepe çevresinde kayalar oyularak çeşitli odacıklar oluşturulmuş olup bunların bir bölümünün içleri sıvalıdır. Ayrıca sarnıç ve su kanalı da vardır. Nekropol tepenin eteklerindedir. Lahit kapaklarında genellikle hayvan figurları vardır. Yüzey buluntuları arasında kiremit parçaları, boyalı oval formlu kiremitler, boyalı seramikler, üzeri yivli iri amfora kulpları, amfora tıpası, unguentarium kaidesi, ve ince cidarlı seramikler de görülebilir [1]

1. ^ "Türkiye Kültür Portalı". 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2020.