Akça Höyük, Batman Merkez’e bağlı olup, Akça köyünün hemen kuzeyinde, yaklaşık 5 5m çapında, denizden 628 m yüksekte, mahalle yerleşiminden ise yaklaşık 12 m yüksekte yer almaktadır. Höyük yüzeyinde yoğun seramik buluntulara rastlanmıştır. Bu seramiklerin tanımlanabilir örneklerini, Kalkolitik Dönem’e ait Saman Yüzlü Mallar, MÖ II. bin yıl için bölgenin tipik çanak çömleği olan Koyu Ağız Kenarlı Portakal Renkli Mallar ve Kızıl-Kahve boya Astarlı Mallar, Orta Asur, Yeni Asur ve Orta Demir Çağ seramikleri şeklinde gruplayabiliriz. Ayrıca, alanda MÖ 4.-3. yüzyıla tarihlenen kahverengi firnisli bir seramik örneği ile Ortaçağ’a tarihlenen seramik buluntular ile de karşılaşılmıştır. Seramik buluntular dışında obsidyen mikrolit aletlerde tespit edilmiştir.Höyük üzerinde herhangi bir tarımsal faaliyet olmamasına karşın, eteklerinde yer yer doğal tahribata rastlanmıştır.

Kaynak: Batman İli Kültür Envanteri