Kale ilk olarak Moldovyalılar tarafından yapılmış, sonra Cenevizlilerin eline geçip tahkim edilmiş. Sonrasında 2. Bayezid devrinde 1484 yılında Osmanlılar ele geçirmiştir. 1770 ve 1789 yıllarında iki defa Rusların eline geçmesine rağmen, 1774 Küçük Kaynarca ve 1791 Yaş Antlaşması ile tekrar Osmanlıların idaresine girmiş olan Akkerman Kalesi,1812 yılındaki Bükreş Antlaşması ile Ruslara bırakılmıştır. 1826’da Sırbistan muhtariyetine geçen kale, 1918’de Romanya’ya ve 1940’da da Rus egemenliğe girmiştir.

Kale’de Osmanlı döneminden günümüze gelen sadece iç kale camiine ait minaredir.

Akkerman Kalesi
Akkerman Kalesi
TürKale
KonumUkrayna Odessa Oblastı, Ukrayna
Akkerman Kalesi

Akkerman Kalesi; Ukrayna'nın güneybatısında, tarihi Basarabya bölgesinde (bugünkü Odessa Oblastı'nın Bilhorod-Dnistrovski şehrinde) yer alan bir kaledir.

Kalenin iç nüvesi Orta Çağ'dan kalmadır ama 1484'te II. Bayezid devrinde Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra dış istikhâmları giderek güçlenen top ateşine dayanmaları için berkitildi. Tepesinde geniş mazgal delikleri bulunan bir kale bedeni, alçak dikdörtgen kuleler ve bir dış hendek bu yapıyı tamamlar.[1]

Kale 1812 Bükreş Antlaşması ile Rus İmparatorluğu'na bırakıldı.

1. ^ Osmanlı Kaleleri. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. 2011. s. 20. ISBN 978-605-295-769-1.