Anıtsal eserlerin hemen hepsi Hitit dönemine aittir. Ortostatlarla kaplı şehir duvarlarının okçular için rampaları da bulunan iç ve dış kapıları mevcuttur. Hitit dönemine ait iki büyük sfenks tarafından korunan güneydeki anıtsal giriş, iki kule arasında kalacak şekilde düzenlenmiştir. Kapı pervazı olarak kullanılan yaklaşık 4 m yüksekliğindeki yekpare taş dikmelerin yerden yaklaşık 2 metrelik bölümleri sfenks biçiminde yontulmuştur. Bu Sfenksli Kapı’dan girilen geniş Hitit yapı kompleksi halen incelenmektedir. Sfenksli Kapının yanındaki kule temelleri birçok ortostatla kaplanmıştır. Önceleri MÖ 15. veya 14. yüzyıla tarihlendirilen rölyef ve sfenkslerin uzmanlar arasında artık MÖ 13. yüzyıla ait olduğu görüşü yaygınlaşmaktadır. Orijinal konumlarında bulunan rölyefler replikaları ile değiştirilmiş ve asılları Ankara’ya, Anadolu Medeniyetleri Müzesine taşınmıştır. Devrilmiş olarak bulunmuş diğer ortostatların bir kısmı mevcut sıranın üstünde ikinci bir sıra oluşturmaktaydı. Dağınık durumda bulunmuş diğer kabartma ve heykellerin orijinal konumları tam olarak bilinmemektedir.

Hittite Monuments – Alacahöyük