Andıl Kalesi, Kozan’daki Andıl Dağı’nın tepesinde yer almaktadır. ‘Andıl’ isminin Ermeni Andala Krallığı’ndan kaldığı düşünülmektedir. Kale iki katlıdır ve moloz taş örgülüdür. Kalenin güney yönünde seyirlik bir alan vardır ve etrafı uçurumludur. Kalenin dönemi kesin olmamakla birlikte çevresindeki arkeolojik buluntular, kalenin yapımında kullanılan yapı malzemeleri ve inşa tekniği açısından bir Ortaçağ Kalesi olarak belirtilmiştir. Andıl Kalesi’nden Çukurova’daki kaleler zincirini oluşturan kalelerin büyük çoğunluğu görülebilmektedir. ” Bu kale hakkında yapılan araştırma raporları kalenin, 13. yy.da bir manastır olarak da hizmet verdiğini ortaya koymaktadır. (R. Edwards) ” ( http://www.kozan.bel.tr/?/tarihi-degerler )