Antiocheia ad Cragum
KonumTürkiye Antalya, Gazipaşa
ArkeologlarProf. Dr. Michael Hoff
DurumRestore
Kamusal erişimAçık
Bölgede çevrede bulunan bir yazıt

Antiocheia ad Cragum, Antalya ili Gazipaşa ilçesi yakınlarında antik kent. Alanya'nın 60 kilometre doğusundadır. Antik çağda Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgede ve Akdeniz kıyısındadır.[1] Kent adını, M.S. 1. yüzyılda yaşamış Kommagene Kralı IV. Antiochus'dan almaktadır.

Kentin kalıntıları üç yükselti üzerinde bulunur. Birinci bölümde sütunlu cadde, agora, hamam, zafer takı ve kilise kalıntıları görülebilir. İkinci bölüm, Kilikya bölgesine özgü mezar yapılarının bulunduğu nekropol alanıdır. Üçüncü bölüm ise denize uzanan sarp kayalar üzerindeki Orta Çağ kale kalıntılarından oluşur. Kentin kuzeyinde mimari elemanları görülebilen bir tapınak kalıntısı vardır. Kent merkezinde Triconchos adı verilen üç duvarı apsis şeklinde ve dini işlevi olduğu sanılan bir yapı yer alır.

1. ^ Hoff, Michael (Haziran 2021). "New old stones at Antiochia in Rough Cilicia: A novel city name and a proposed visit by Hadrian and Sabina". Journal of Roman Archaeology. 34 (1). ss. 130-150. doi:10.1017/S1047759421000088. 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2021.