Ardahan şehir merkezinde Halil Efendi Mahallesinde, kalenin yaklaşık 150-200 m. doğusunda yer almaktadır. Giriş kapısında bulunan kitabeye göre, yapımı 1701 tarihinde inşa edildiği anlaşılmaktadır. Ancak bu caminin yakın tarihte beden duvarlarının yarıdan yukarısı ve üst örtüsü yenilenmiştir.

Yanık Camii
KonumArdahan, Türkiye

Yanık Camii (Arap Camii), Ardahan ili Halil Efendi Mahallesi'de bulunan cami.

Caminin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Ardahan'a giren Rus ordusu ve beraberlerindeki Ermeni birlikleri tarafından Cami yağmalanarak harap hale getirilmiştir. 1915 tarihinde ise Ermeni çeteciler tarafından camiye toplanan 300 dolayında Müslüman-Türk camiyle beraber yakılmıştır.[1]

1. ^ Küçük, L., Tarihi Belgeler ve Tanıkların Beyanatları Işığında Ardahan’da Ermeni Mezalimi: ‘Yanık Cami’ Örneği. Yeni Türkiye Dergisi, 60/2014. URL:http://haypedia.com/makale/Osmanl%C4%B1%20Tarihi/98ec77c8-7890-4b11-b20b-a6a282ee90e7.pdf 18 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2016-12-08