Ardahan Kongre Binası
Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin kuruluş esasları burada kabul edilmiştir.
MimariBaltık mimarisi
Ölçüler
Kat sayısı1
Ardahan Kongre ve Kent Müzesi

Ardahan Kongre Binası, Ardahan'da düzenlenen 3-5 Ocak 1919 Ardahan Kongrelerine ev sahipliği yapmış olan tarihi bina. Bina taş işçiliği, tavan süslemeleriyle bezenmiştir. Baltık mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Bina 1911 yılında Ardahan'ın Rus işgali döneminde yapılmıştır. Binada düzenlenen kongrede alınan kararlar Kurtuluş Savaşına giden yolda Erzurum ve Sivas Kongrelerinden önce Türk Milli Mücadelesinin yol haritasını çizmiştir. Kongre, dönemin Ardahan Kaymakamı Rasim Bey'in konağında toplanmıştır. Rasim (Acar) Bey yörede köklü bir aile olan Hamşioğullarına mensuptur. Bu konak bir dönem hastane olarak da kullanılmıştır. Günümüzde Kongre ve Kent Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır.[1]

1. ^ "Kongre Binası". www.ardahan.gov.tr. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2021.