Gaziantep İli; Şehit Kamil İlçesi; Arıl Köyü sınırları içindedir. Eski Gaziantep-Nizip yolu üzerindeki Arıl Köyü içinde oluşmuş bu höyük; 766 m rakımındaki höyük; 400x400x40 m boyutlarındadır. Doğal ve eski Zeugma antik yolu üzerinde; stratejik bir konumdadır. 2005 yılında F. Kulakoğlu ve ekibi tarafından gerçekleştirilen “Gaziantep ve Adıyaman İlleri Kültür Envanteri Projesi”nin yüzey araştırmaları kapsamında incelenmiştir. Höyük yüzeyinde ve yamaçlarında; Geç Kalkolitik’in yanısıra; İTÇ; II. ve I. binyıllar ile Klasik ve Ortaçağ’a ait malzeme toplanmıştır. Höyüğün üzeri traşlanmış ve ağaçlandırılmıştır. Yamaçlar ise yoğun toprak alımından dolayı tahrip edilmiştir. Etekleri de yoğun yerleşimden dolayı sürekli tahrip edilmekte ve höyük gün geçtikçe küçülmektedir [Kulakoğlu 2007:328]. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri – Arıl Höyük