6 Şubat 2023’teki depremde geçici çatı örtüsünde çökmeler, kerpiç duvarlarda kaymalar tespit edildi.

Arslantepe
Arslantepe Höyüğü
Melid
KonumBattalgazi, Malatya, Türkiye
BölgeDoğu Anadolu Bölgesi
TürHöyük
TürKültürel
Kriteriii
Belirleme2021 (44. oturum)
Referans no.1622
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Arslantepe Höyüğü[not 1] veya Melid, Malatya'nın 7 km. kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Türkiye’deki en büyük höyüklerden biridir.[1] Höyük, Fırat üzerindeki Karakaya Baraj Gölü’nün batısındadır. Otuz metre yükseklikteki höyük MÖ 5 bin yıllarından MS 11. yüzyıla kadar iskan edilmiştir. Bölge MS 5. ve 6. yüzyıllarda bir Roma köyü olarak, daha sonra da Bizans nekropolü olarak kullanılmıştır.[2] Yerleşim alanı 200 x 120 metre boyutlarındadır.[3]

26 Temmuz 2021 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.[4]

Kaynak hatası: <ref> "not" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="not"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)

1. ^ "anadoluuygarliklari.com". 18 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2012.
  2. ^ Hüseyin Şahin, Aslantepe 24 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "TAY Projesi". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2012.
  4. ^ "Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Miras Listesi'nde". birgun.net. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2021.