Bağdad, Şüheda Köprüsü yanında, Mustansırıye Medresesi’nin bitişiğindeki Asafiye Camii de Vali Davud Paşa tarafından 1826 yılında yaptırılmıştır. Bağdad’da Sünniler için yaptırılan ilk çifte minareli camidir. Minarelerin üst kısımları I. Dünya Savaşı sırasında fırtınadan yıkılmış, 1964’te köprü ve yol genişletmesi nedeniyle birisi tamamen yıktırılarak, diğeri iki şerefeli hale getirilmiştir. 1975-1977 yıllarında kubbe ve çinileri yenilenmiştir.

Irak’taki diğer Osmanlı camilerinden farklı bir plan şemasına sahip olan Asafiye Camii, eski Mevlevi Tekkesinin temelleri üzerine oturtulmuştur. Geniş bîr dış avlu, kalın tuğla duvarlara yaslanan çifte kubbeli harım mekânı, küçük dikdörtgen bir iç avlu ile karşısında bir türbe ve minareden oluşmaktadır. Mihrabı kubbeyi destekleyen duvar payesine açıldığından, harim cemaat için elverişsiz bir mekân haline gelmiştir. Türbenin kime ait olduğu ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.