70 m derinlik ve 100 m-150 m genişliğindedir. Temelinde yerleşim kalıntıları bulunur. Doğal ve insan yapımı mağaralar bulunur. Aşağı dünya obruğunun 400 m batısında Akhayat harabeleri bulunur. Alanın kült yeri olduğu düşünülmektedir. Akhayat ile düdenin birbirleriyle ilişkili oldukları düşünülmektedir. Ana kayaya oyulmuş merdivenlerle aşağıya inilir. Temelde bulunan yerleşim yerinde girişler ayaktadır. Herakles topuzu, üzüm salkımı ve boğa başı giriş kapısı üzerinde yer alır. Kayalara oyulmuş lahitler ve adak taşları dikkat çekmektedir.

Akhayat harabelerinde küçük boyutlarda, kaya çıkıntısı üzerinde zeytinyağı üretim değirmeni tespit edilmiştir.

Alan 1993’te 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.

Genel görünüm

Aşağı Dünya Obruğu, (Akhayat Obruğu) Mersin ili, Silifke ilçesine 19 km kuzeyinde yerleşim kalıntılarının bulunduğu obruk.

70 m derinlik ve 100 m-150 m genişliğindedir. Temelinde yerleşim kalıntıları bulunur. Doğal ve insan yapımı mağaralar bulunur. Aşağı dünya obruğunun 400 m batısında Akhayat harabeleri bulunur. Alanın kült yeri olduğu düşünülmektedir. Akhayat ile düdenin birbirleriyle ilişkili oldukları düşünülmektedir. Ana kayaya oyulmuş merdivenlerle aşağıya inilir. Temelde bulunan yerleşim yerinde girişler ayaktadır. Herakles topuzu, üzüm salkımı ve boğa başı giriş kapısı üzerinde yer alır. Kayalara oyulmuş lahitler ve adak taşları dikkat çekmektedir.[1]

Alan 1993'te 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.

1. ^ "Aşağı Dünya Obruğu–Ak Hayat Harabeleri". silifkemuzesi.gov.tr. 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2016.