Göynüş Vadisi en büyük Frig nekropollerinden biridir. 40’a yakın kaya mezarı vardır. Bunlardan ikisi anıtsal özellikleriyle diğerlerinden ayrılır; Aslantaş ve Yılantaş Mezarları.

Aslantaş vadideki en dikkat çekici mezardır. Ön yüzündeki aslan kabartmalarından dolayı bu ismi almıştır. Mezar kayasının yerden yüksekliği 11 metredir. Ön yüzü ile birlikte kayanın her iki yanı basıklaştırılmıştır. Ön yüzdeki aslan kabartmaları, arka ayakları üzerinde ayakta ve karşılıklı olarak betimlenmiştir. Bacaklarının arasında, birbirine bakan iki yüksek derecede aşınmış aslan yavrusu da vardır. Mezarın girişi aslanların arasındadır. Oldukça süslü cepheler, küçük girişi, düz tavanı ve yataksız odası nedeniyle genellikle geç bir özellik olsa da, mezar MÖ 8. yy’da erken bir döneme tarihlenmektedir. Kayanın üst kısmı da işlenmiş ve basamakları vardır.

Yılantaş mezarı, Aslantaş’ın yaklaşık 70 m batısında bulunur. Aslantaş’dan daha büyük ve daha muhteşemdi, ancak bulunduğu kaya muhtemelen bir depremle parçalara ayrılmıştır. Birbirine dokunan iki aslan pençesi, kayanın dış yüzeyine oyulmuş aslan kabartmalarının parçalarından birinde görünür. Buna Yılantaş denir çünkü bu pençeler yerliler tarafından yılan kafaları olarak tanımlanmışlardır. Yıkılan mezar odasının arka ve sol taraf duvarları hala ana kaya üzerinde görülebilir. Dış yüzeyinde büyük aslan kabartmaları ile sağ yan duvar ve kuzeye bakan mezar girişi ile ön yüz yıkıldı. Sadece bir mezar odası var. Eğimli çatılarda, kirişler de rahatlamada oyuldu. Arka duvarın önünde, biri sağ taraftaki duvarda iki Klinai vardır. Ayrıca girişe yakın sağ duvarda küçük bir üçte biri de vardır. Ancak, iki klinai farklı olanlardan farklı olan büyüklük ve bacak süsleri nedeniyle bir koltuk olma olasılığı daha yüksektir. Eğimli tavanın üçgen alınması, kayanın arka duvarında görülebilir. Sol tarafın önünde, her uçta kısa bir sütunla dar bir yüksek podyum vardır. Mezar girişinin dış yüzünde, kapının her iki tarafında iki savaşçı kabartması vardır. Mızrakları, kaskları ve kalkanları ile kapıyı koruyan veliler gibi görünürler. Savaşçılar arasında, kapının tepesinde, bir Gorgon kafası da vardır (yılan saçlı mitolojik varlık). Haspels, MÖ 6. yüzyılın civarında tarihlendirmesine rağmen, benzersiz özellikleri nedeniyle daha sonra bir tarihe ait olabilir.

Phrygian Monuments – Göynüş