Çeşmenin dikdörtgen alınlığının batı köşesinde bulunan kitabeye göre eser, 1390 yılına tarihlendirilmektedir. Burada istisnai bir durum söz konusudur. Çünkü, genellikle çeşme kitabeleri ya çeşme nişi içerisinde ya da çeşme kemeri üzerinde bulunur. Kayseri’deki çeşmelerin yuvarlak kemerli olarak yapılmalarına 18. yüzyıldan itibaren başlanmıştır. Yine bu çeşmede sütun başlıkları üzerindeki deforme olmuş bitkisel süslemeler ile iç içe iki kemerli olarak yapılmış olması da 18. yüzyıldan itibaren görülmeye başlanan bir uygulamadır. Çeşme nişi içerisindeki sütuncelerin düzenlenişleri ile muslukların üzerinde yer alan oval panolar da 19. yüzyılın başlarından itibaren karşımıza çıkan bir uygulamadır.

Sonuç olarak, kitabesinde 1390 yılında Şeyh Müeyyed tarafından yaptırıldığı anlaşılan ve şimdiki çeşmenin yerinde olabileceği gibi başka bir yerde de olması muhtemel olan çeşme, bilinmeyen bir nedenle yıkılmış olup ilk yapılan çeşmenin kitabesi ise muhtemelen 19. yüzyılın başlarında yapılan bugünkü çeşmenin sol üst köşesine yerleştirilmiştir.

Dıştaki büyük kemerin kilit taşının üzeri ile dikdörtgen alınlığın köşelerine birer adet sembolik kabaralar konulmuştur. Dikdörtgen alınlığın batı köşesine 0. 98 x 0. 44 m. ölçülerindeki mermer kitabe yerleştirilmiştir. Anlamı:
“Kaynak olarak akan bu imareti (çeşmeyi) din ve dünyanın delili, adalet sahibi, bilgili, devletli Sultan Ahmed, saltanat günlerinde – Allah burhanını yüceltsin- bina etti. (Bu çeşme) sevilen emir, din ve devletin galibi diye adlandırılan Şeyh Müeyyed – devleti artsın- eliyle 792 (1390) yılının aylarından birinde ortaya çıktı. Bu, saltanat (Sultan) dostunun sadakalarıdır”.

Kaynakça: Mustafa Denktaş, Kayseri’de Tarihi Su Yapıları (Çeşmeler, Hamamlar), Kayseri 2000, s.105-108.