Antakya-Samandağ yolu ile Asi Irmağı arasında bir dağ üzerinde yer alan St. Simon Manastırı kalıntılarına Değirmenbaşı Beldesi’nden ulaşılır. Manastır Aknehir Beldesi sınırları içinde 479 metre yüksekliğinde bir tepeye kurulmuştur. St. Simone Stilist Manastırı ve eklentileri kısmen kayalar üzerine oyulmuş ve kesme taşlardan yapılmış bir yapıdır. 132 x 160 metre ebatlarında dikdörtgen biçiminde bir alan üzerine yerleşmiştir. Birbirine paralel iki duvarla çevrilmiş ve üç yönden girişi vardır. Halen iki girişi mevcuttur. St. Simone din eğitimini çok küçük yaşlarda almaya başlamış ve o tarihten sonra kendini tamamen tanrıya adayan küçük bir çocuktur. Çok ağır bir din eğitimi aldıktan sonra bu dağa gelip burada yaşamaya başladığı söylenir. Adı günden güne herkes tarafından duyulup ziyaretçi akınına uğramaya başlamıştır. Yaşının çok küçük olmasına rağmen hastalıklara şifa verdiği düşüncesi onu iyice yüceltmiş ve bu yüzden yaşadığı dağa mucizeler dağı adı verilmiştir. Kesme taşlarla ve kayaları oyarak yapılan bu manastırın haç şeklinde yapıldığı görülmektedir.

M.S. 6. yüzyılda yapılmış olan bu manastır Antakyalı St. Simon’un bir sütun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer olarak tanınmıştır. Türkiye İnanç Turizmi Haritasında yer alan manastır yerleşkesinde 3 kilise, bir vaftizhane, sekizgen bir avlu ile tam ortasında St. Simon’un bir sütunu bulunmaktadır. Çevresinde sarnıçlar, evler, mutfak, kiler gibi yapı kalıntıları mevcuttur. Simone buraya M.S. 541’de gelir ve 592 yılında ölür.

Aziz Simon Manastırı
KonumDefne, Hatay, Türkiye
İnançHıristiyanlık
Açılış6. yüzyıl
DurumMüze
YöneticiSt. Simon
Mimar(lar)St. Simon
Uzunluk480 metre
MalzemelerTaş

Aziz Simon Manastırı, Hatay ilinin Defne ilçesinde yer alan tarihî bir manastırdır.[1][2]

1. ^ "Hatay'ın gizli hazinesi: St. Simon Manastırı". www.ntv.com.tr. 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020.
  2. ^ "Doğu Akdeniz Turizmin Gözdesi St. Simon Manastırı". AA. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020.