Kitabesinde “Merhum, mağfur, fazıl, kamil, zahid, muhakkık, müdekkik, meşayıhtan ve büyük bir sülaleye mensub Lütfullah Çelebi bin Balum Sultan 716 senesi Muharrem ayının başlarında bu fani dünyadan baki dünyaya intikal etti. Allah
her ikisinin toprağını güzelleştirsin ve mekanlanm cennet kılsın.
Dünya fani, ahiret bakidir”. yazmaktadır.

Türbenin adı Balım Sultan olarak bilinse de kitabeden de anlaşıldığı gibi burada mezarı bulunan kişinin Balım Sultan’ın oğlu Lütfullah Çelebi olduğu sanılmaktadır. Balım Sultan, Bektaşiliğin ikinci kurucusu olarak kabul edilir ve mezarının da Nevşehir-Hacıbektaş’ta olduğu bilinmektedir. Türbe Tire’nin fethinden çok kısa bir zaman sonra yapılmış olup bölgedeki en eski Türk-İslam eserlerindendir, yapının gösterişten uzaklığı da bunun bir nedeni olarak gösterilebilir.

Bkz. Prof. Dr. Hakkı Önkal-Tire Türbeleri