Balpınar Höyük, Batman Merkez’e bağlı olup, Balpınar beldesinin hemen güneyinde yer almaktadır. Batman Merkez’in 7.00 km güneybatısındaki höyük, yaklaşık
150m çapında olup, denizden 539m, ovadan 22m yüksekte yer alır.Höyük günümüzde beldenin mezarlık alanı olarak kullanılmaktadır. Gözlem yapılan alanda eski mezarlara da rastlanıyor olması olasılıkla Ortaçağ’dan itibaren alanın mezarlık olarak kullanıldığını göstermektedir. Ayrıca, alanda çok fazla ağaçlandırma yapılmasından dolayı da beşeri tahribatın oldukça yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Alanda görülen seramik buluntuları, Geç Neolitik Çağ’a ait Halaf seramiği (?), Kalkolitik Döneme ait omurgalı çanak parçası, Ubeyd seramiği, Orta Tunç Çağı’na ait Kızıl-kahve boya astarlı seramikler, Orta Assur, Yeni Assur ve Orta Demir Çağ seramikleri şeklinde tanımlayabiliriz. Ayrıca, çok fazla olmamakla birlikte Ortaçağ seramiklerine de rastlanmıştır. Bu da höyüğün Ortaçağ’dan itibaren yerleşim amaçlı değil, mezarlık alanı olarak kullanılmış olduğunu gösteren bir durumdur. Höyükte göze çarpan buluntular arasında mortar şeklinde kullanılmış olabilecek büyük taş kapları, söve taşları ve pres taşı örneğini de sayabiliriz. Ayrıca, yer yer bazı çakmaktaşı ve obsidyen örnekler ile de karşılaşılmıştır.