Belgrad Kalesi, Sava ve Tuna nehirlerinin kesişme noktasına bakan bir tepe üzerinde bulunmaktadır. MÖ 279 yılında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından 2. yüzyılda bir Roma lejyonunun oluşturduğu istihkâmlar üzerine inşa edilmiştir.

Şehrin 1521’de Kanunî’nin Macaristan’a yaptığı sefer sonunda fethedilmesinden sonra 1882’ye kadar Osmanlı idaresinde kalmıştır. Osmanlı Devleti, şehri fethettikten sonra askerî bir üs ve ticaret merkezi haline getirmiştir. 17. yüzyılın bitiminde ve 18. yüzyıl süresince Belgrad Kalesi, ağır silahlar ve tabya istihkâmları prensiplerine göre yeniden tamamen inşa edilmiş, böylece bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

Belgrad Kalesi
Београдска тврђава
Belgrad, Sırbistan
Kale görünümü
TipKale
Yapı bilgisi
Halka açık mı?Evet
Yapı tarihçesi
İnşaMÖ 279
İnşa ettirenI. Justinianus
MalzemelerTaş
Muharebe/savaşlar1440, 1456, 1521, 1688, 1690,
1717, 1739, 1789, 1806

Belgrad Kalesi (SırpçaБеоградска тврђава; Beogradska tvrđava), Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir kaledir.[1][2] Kale, Stari Grad belediyesinde Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde yer almakta olup eski kale ile Kalemegdan Parkı'ndan oluşmaktadır.[3] MÖ 279 yılında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir.

Belgrad Kalesi, 1979 yılında İstisnai Öneme Sahip Kültür Anıtı ilan edilmiştir.[2] Kale, yılda iki milyondan fazla ziyaretçi ile[4][5] Belgrad'ın en çok ziyaret edilen turistik noktasıdır.[6]

1. ^ "A official site of Belgrade Fortress". 15 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018.
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018.
  3. ^ "Archived copy". 9 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018.
  4. ^ Dimitrije Bukvić (29 Aralık 2011), "Kameni "mesojedi" ispod Kalemegdana", Politika (Sırpça)
  5. ^ Daliborka Mučibabić (13 Nisan 2014), "Od vrha Sahat kule do dna Rimskog bunara", Politika (Sırpça), 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Ocak 2018
  6. ^ Daliborka Mučibabić (21 Ocak 2010). "Skadarlija vraća izgubljeni boemski duh". Politika (Sırpça). 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018.