Haham Hayim Palaçi ve oğlu Avraham Palaçi tarafından kendi evlerinde kurulmuştur. Hayim Palaçi ve Avraham Palaçi, yaşadıkları dönemin en önemli Yahudi din adamlarından kabul edildikleri gibi günümüzde de fikirleri, eserleri itibar görmektedir. Öyle ki, Hayim Palaçi Sultan Abdülmecit tarafından nişanla ödüllendirilmiştir. Hayim Palaçi’nin evi olan bu sinagog, Gürçeşme Mezarlığı’nda bulunan mezarı ve yine orada bulunan Mikve havuzu Yahudiler tarafından pırlanta üçgeni olarak kabul edilmektedir.

2000’li yılların başında yanarak yıkılan ve sadece ön cephe duvarı ayakta kalan sinagog, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından titiz bir projeyle ayağa kaldırılmış ve 27 Nisan 2015’te Hayim Palaçi Anı Evi olarak açılmıştır. Anı evi içinde Yahudi Cemaati tarafından getirilen oldukça değerli eşya ve belgeler ziyarete açıktır. Bu belgelerden en bilineni Yahudi Cemaati tarafından Mustafa Kemal Paşa’ya dua edilmesine yönelik yazılmış belgedir.